Jedzenie bogate w fosfor
Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów oraz paznokci. Składnik ten jest szczególnie istotnym elementem diety kobiet będących w okresie pokwitania. Niedobór fosforu, czyli fosfatemia, prowadzi do zaburzeń pracy wielu narządów, w tym serca i nerek.
Fosfor jest makropierwiastkiem budującym kości, dlatego też zaburzenia gospodarki fosforu prowadzą do zmniejszenia ich gęstości, a tym samym do osteoporozy. Niedobór jest najczęściej spowodowany nieodpowiednio zbilansowaną dietą oraz niewydolnością nerek, a także przyjmowaniem leków. Dowiedz się, które produkty spożywcze obfitują w fosfor i włącz je do swojego menu.
Przeczytaj również: Produkty, dzięki którym dziecko będzie miało białe zęby
Jogurt i jaja
Wszystkie produkty mleczne są bogatym źródłem fosforu, ale tym najgodniejszym uwagi przetworem jest jogurt. Zawiera on bowiem dodatkowo pokaźną ilość witamin, minerałów oraz probiotyków.
Wbrew krążącym wciąż opiniom, jaja stanowią niezwykle zdrowy produkt spożywczy. Oprócz fosforu w swoim składzie skrywają witaminy z grupy B oraz spore ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na poziom złego cholesterolu we krwi.
Przeczytaj również: Jak wybrać dobry jogurt naturalny?
Komosa ryżowa i nasiona dyni
Komosa ryżowa jest idealna dla osób o wrażliwym żołądku. Stanowi ona bogate źródło fosforu, a także magnezu i potasu. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie tego produktu wywiera zbawienny wpływ na nerki – komosa stymuluje pracę tej grupy narządów organizmu. Dzięki temu unikniesz takich nieprzyjemnych dolegliwości jak zapalenie pęcherza czy cewki moczowej.
Regularne spożywanie pestek dyni z kolei może znacząco przyczynić się do wzmocnienia kości. Stanowią one źródło aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia skóry. Przyspieszają trawienie, a także wspomagają odchudzanie.
Przeczytaj również: 9 zdrowych zamienników codziennych produktów
Orzechy
W orzechach można znaleźć wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak fosfor, cynk, magnez, witamina B oraz aminokwasy. Poza tym, są one źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Warto jednak pamiętać, aby nie nadużywać tego produktu – orzechy zawierają bowiem sporo tłuszczu i z tego względu są wysoko kaloryczne. Dietetycy zalecają garść orzechów dziennie.
Przeczytaj również: Orzechy najzdrowsze dla ciebie
Rośliny strączkowe
Soja, ciecierzyca oraz soczewica obfitują w fosfor, a także potas oraz witaminy z grupy B. Zawierają w składzie błonnik, który reguluje rytm wypróżnień. Stanowią również bogate źródło białka.
Bez względu na odmianę fasoli, każda z nich stanowi pokaźne źródło fosforu, białka i biotyny. Nie każdy jednak umieszcza ten produkt w diecie, gdyż jest ciężkostrawny i może powodować wzdęcia. Możesz ułatwić trawienie fasoli w układzie pokarmowym, jeśli dzień przed gotowaniem będziesz ją moczyć w wodzie przez całą noc. Do sałatek i dań z jej dodatkiem dodawaj natkę pietruszki.
Przeczytaj również: Soja może pomóc w leczeniu niepłodności
Mięso i ryby
Mięso stanowi cenne dla organizmu źródło fosforu. Znajduje się on zarówno w wołowinie, wieprzowinie jak i drobiu. Warto jednak sięgać po mięso o niskiej zawartości tłuszczu i ekologiczne, takie będzie najzdrowsze dla naszego organizmu. Pamiętajmy, że należy zachować umiar w jego spożyciu, gdyż może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.
Łosoś to ryba, która w przeciwieństwie do innych gatunków zawiera znaczące ilości pożądanego przez nas pierwiastka. Dodatkowo w jego składzie znajduje się pełnowartościowe białko i cenne kwasy tłuszczowe, które chronią organizm przez szkodliwym działaniem wolnych rodników. Tym samym opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Przeczytaj również: Te ryby warto jeść nie tylko od święta